TikTok yasak kararına karşı Trump’ı bekliyor: Kaderi 1 güne bağlı

TikTok, Yasalarla Başa Çıkmak İçin Temyize Başvurdu

Çin merkezli sosyal medya devi TikTok, uygulamanın satışını veya yasaklanmasını zorunlu kılan yasanın geçici olarak durdurulmasını talep etti. Temyiz Mahkemesi’ne sunulan başvuru dilekçesinde, şirketin Yüksek Mahkeme incelemesini beklerken geçici önlem talebinde bulunduğu belirtildi.

Yasanın 19 Ocak 2025’te yürürlüğe gireceği ifade edilen dilekçede, TikTok’un kapatılmasının ülkenin en popüler ifade platformlarından biri olan platform için olumsuz sonuçlar doğurabileceği vurgulandı. Ayrıca, tedbir kararının ABD’deki yeni yönetimin pozisyonunu belirlemek için zaman tanıyacağı ve Yüksek Mahkeme incelemesine gerek olabileceği belirtildi.

1 Milyar Doların Üzerinde Gelir Kaybı Riski

TikTok’un Küresel İş Çözümleri Başkanı Blake Chandlee, dilekçede yaptığı açıklamada, platformun geçici olarak kapatılması durumunda bile TikTok’ta faaliyet gösteren binlerce işletmenin zarar görebileceğini belirtti. Chandlee, TikTok’un sadece 1 ay kapatılmasının, ABD’deki yaklaşık 2 milyon içerik üreticisi için yaklaşık 300 milyon dolar ve ülkedeki küçük işletmeler için 1 milyar dolardan fazla gelir kaybına sebep olabileceğinin tahmin edildiğini dile getirdi.

Chandlee, TikTok’un 2025’teki hedeflediği toplam küresel reklam gelirinin yüzde 29’unun kaybedilme riski olduğunu belirterek, bu rakamların TikTok’un 1 aydan daha uzun süre kapatılması durumunda artabileceği uyarısında bulundu.

Mahkeme Kararı ve Trump’un Tepkisi

Geçen yıl Çin yönetimine Amerikan kullanıcı bilgilerini açık hale getirdiği gerekçesiyle suçlanan TikTok, ABD’de bir yasaklama veya satış sürecine girmişti. Ancak Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan yasa tasarısı, ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanmıştı.

TikTok’un 170 milyon kullanıcısı bulunan firma, yasanın ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savunarak temyiz mahkemesine başvurdu. TikTok ayrıca, ABD yönetiminin tanıdığı sürenin yetersiz olduğunu ve ByteDance ile ilişkisinin sonlandırılmasının teknik olarak mümkün olmadığını iddia etti.

Geçen hafta Temyiz Mahkemesi, TikTok’un yasaya karşı açtığı davada kararını verdi ve yasak yönünde karar aldı. Öte yandan, seçim kampanyası sırasında Donald Trump, yürürlüğe girmesi beklenen yasaya karşı çıkmıştı, ancak mahkeme kararının TikTok aleyhine olmasıyla planlar değişebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir