Zalimlikte yarışan ‘fakir babaları’… Kolombiya’da Escobar, Meksika’da El Chapo…

Feramuz Erdin yazdı

ROBİN HOOD PSİKOLOJİSİ

“Fakir babası olmak” yasadışı işlerden büyük paralar kazananlar için bir racondur. Hem vicdanlarını hem de akıllarınca kirli paralarını aklarlar. Böylelikle yaptıkları iş yardım ettikleri topluluklar içinde sanal bir saygınlık kazandığı gibi kendilerine birçok da taraftar toplarlar. Escobar öldürüldüğünde cenazesine 25 bin kişinin katılması tesadüf değildir.

DÖRDER BİN KİŞİ KATLETTİLER

Pablo Escobar hayatı boyunca yaklaşık 4 bin kişinin canına kıyılmasının emrini vermiştir. Meksikalı El Chapo’nun da ondan aşağı kalır yanı yoktur. Kurbanlarının arasında kolluk ve adliye personeli, hükümet görevlileri, siviller ve medya mensupları vardı.

Bir yolcu uçağına intihar bombacısı yerleştiren ve tek seferde 110 kişinin canına kıyan Pablo Escobar’ın siyasette ilerleme ve Kolombiya Başkanı olma hırsını herkes biliyordu. Hatta 80’li yıllarda milletvekili seçilmiş ancak sicili nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı.

Meksikalı El Chapo ise siyaset ile olan ilişkilerini rüşvet ile düzenlemeyi tercih ediyordu.

ÇILGIN RUH HALİ

Organize suç örgütü liderleri genelde benzer profil çizerler: Genelde çok zeki, acımasız, kurnaz, dengesiz ama aidiyet yaratmayı çok iyi bilen kimselerdir. Çoğu zaman hesaplı kitaplı iş yaparken, bazen de çok duygusal kararlar verip kendilerini riske atabilirler. Cezadan kurtulmak için akla gelmedik bin bir türlü yol denerler. Zaten bürokrasi ve siyaset ile bir şekilde irtibat kurarlarsa artık önleri açıktır. “Sınırı” aşana kadar rahat ederler. O sınırın ne olduğunu ise o zamanın şartları belirler.

Ama gerçek şudur ki o “sınırı” aşmayan çete lideri hemen hemen hiç yoktur!

GAZETECİ METRES: “TAMAMEN DUYGUSAL” İLİŞKİ

Genç ve güzel gazeteci Virginia Vallejo ülkenin belki de en zengin ve yakışıklı insanı ile nişanını attıktan sonra Escobar’ın metresi olmuştu. Bir gazeteci olarak Escobar’ın yaptığı tüm kötülüklerin şahidiydi. Buna rağmen onun yanından ayrılmadı.

Vallejo, daha sonra yazdığı ve Paoblo ile “masum” aşkını anlatan kitabıyla yaptıklarını ve belki de eski aşkını temize çıkarmak istedi.

SİYASET VE TİCARETTEKİ TÜRK BARONLARI

Escobar örneğinde olduğu gibi ülkemizde de uyuşturucu siciline sahip olan bazı kişiler milletvekili seçilerek TBMM çatısı altında millete hizmet vermişti. Bu isimlere kısa bir araştırma ile ulaşılabilir. Buradaki amaç muhtemelen siyasi bir güç kazanmanın yanında milletvekili dokunulmazlığından faydalanmak olmalıdır?
Birçok baron doğal olarak uyuşturucu işinden elde ettikleri paraları yatırıma dönüştürmüştür. Kurdukları işyerleri ikinci veya üçüncü kuşak temsilcileri tarafından tamamen yasal olarak işletilmektedir.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x